DJ Duane

DJ Duane: “Muziek… Het begon ooit op de kamer van mijn neef, ergens eind jaren ‘70 in Haarlem. Daar is mijn liefde voor muziek ontstaan. Ik was trouwens pas zeven of acht. Mijn neef had twee platenspelers met een mengpaneel staan en bezat een grote verzameling party disco 12-inches. Ik was nieuwsgierig en speelde ook wat met plaatjes. In die tijd draaiden we ze natuurlijk nog gewoon achter elkaar; van mixen was geen sprake.”

Radiopiraten “In het begin van de jaren tachtig groeide mijn liefde voor dansbare muziek. Dit kwam onder meer omdat ik veel naar radiopiraten luisterde die de nadruk op elektronische (dance)muziek legden. Ik nam alle nummers die ik goed vond op cassettebandjes op, zodat ik ze telkens opnieuw kon luisteren en zonder reclame jingles kon genieten.”

‘Dat klonk lekker, zeg!’ “Halverwege de jaren tachtig begon ik met stappen. Eerst in de plaatselijke discotheek in Heerhugowaard, De Heer van Jericho. Hier werd voornamelijk disco, hiphop en new wave gedraaid. Dat veranderde echter toen de resident-dj, Dimitri Kneppers, een nieuwe muzieksoort introduceerde. Heel voorzichtig mixte hij tussen de hiphop en disco enkele housenummers. Mijn bloed ging er meteen sneller van stromen. Dat klonk lekker, zeg! Dimitri durfde het zelfs aan om doordeweeks een avond neer te zetten met alleen acid/house en dansers uit Engeland. Dat zal ik nooit vergeten. Ik stond bij de nooduitgang te kijken en te luisteren en voelde mijn lichaam zeggen: ‘Dit is mijn ding’. Ik werd verliefd op house en ben dat tot op de dag van vandaag.”

Mini-dansvloer “In die periode begon ik zelf ook house te draaien. Ik schafte vinyl en goedkope draaitafels aan en begon thuis met oefenen. Na een poos diende de eerste gig zich aan. Dat moet ergens in 1988 zijn geweest in discotheek Sands in Castricum. Hier vond toen een acid house-feest plaats. Ik mocht meedraaien met een goede vriend. Hij had al wat langer ervaring met het draaien van hiphop, maar neigde die ook steeds meer naar house. Sands was een kleine bar/dancing met een mini-dansvloer. Het publiek liep uiteen van vaste oudere bezoekers tot jonge mensen. Het was niet druk, wellicht omdat house destijds nog in de kinderschoenen stond en maar weinigen wisten wat voor muziek het was.”

Powerraving “Dit smaakte in ieder geval naar meer. Ik wist dat ik graag als dj verder wilde met deze muziekstroming. In die periode werden steeds meer housefeesten gegeven waar ik met een aantal vrienden heenging en waar we van genoten. Maar ja, als je eenmaal hebt geproefd van draaien, wil je zelf in de booth staan in plaats van op de dansvloer. Dus bedachten mijn vrienden en ik ter plekke dat we zelf feesten zouden gaan organiseren. In 1991 was de organisatie Powerraving geboren.”

Zo gaaf! “Onze events waren een groot succes en na verloop van tijd volgden er steeds meer in de regio Heerhugowaard. Vaak was ik erg zenuwachtig voor het draaien op deze feesten, maar als ik eenmaal in de booth stond, verdwenen de zenuwen snel en kon ik genieten. Ik vond het geweldig om mijn ding te doen en voor achthonderd tot duizend mensen op te treden. Zo gaaf! Helaas kwam binnen twee jaar een einde aan dit succesvolle avontuur.”

“In 1995 en 1996 heb ik zelf nog op de vrijdagavonden in discotheek The Drome (voorheen De Heer van Jericho) gedraaid. Die avonden waren speciaal op dance gericht. Ook heb ik in 2006 op het Mixstream Festival gestaan en in De Waerdse Tempel, beide in Heerhugowaard. Tegenwoordig maak ik vooral online mixen voor Attic Vibes Radio, Mixcloud, Soundcloud en Hearthis. Dit doe ik als DJ Duane. Mijn ambities zijn om veel te blijven draaien en zelf muziek te blijven maken.